SVV nieuwe tribune
Aan de oostkant van het Volkspark waren vanaf het begin van de twintigste eeuw de sportvelden van SVV, de club voor arbeiders uit de Gorzen. Het moet een fantastisch gezicht geweest zijn; de voetbalvelden met de haven op de achtergrond! Op bovenstaande foto wordt hard gewerkt aan de tribune op de Havendijk.

Een ansichtkaart van het eerste elftal van SVV. Helaas zijn de clubkleuren verkeerd gekleurd.
Een ansichtkaart van het eerste elftal van SVV. Helaas zijn de clubkleuren verkeerd gekleurd.

Een wedstrijdkaartje kostte voor volwassenen een kwartje en voor kinderen tien cent. Veel bezoekers kwamen echter ook gratis naar binnen. Wie goed oplette wist dat er een gat in het hek achter de bosjes zat, waar je als kind eenvoudig doorheen kon kruipen. Deze spannende maar verboden onderneming was zeker de moeite waard, want SVV was geen slechte voetbalclub, zo bleek in 1949…

SVV eerste elftal 1949

Op bovenstaande foto zie je het eerste elftal van SVV in 1949. Echte Schiedammers herkennen vast de reclameborden voor een bekend Schiedams café achter de foto van het eerste elftal in 1949. En wat is er nu juist zo bijzonder aan dit elftal? Op 4 juni 1949 speelde het eerste elftal van SVV de beslissende wedstrijd voor het landskampioenschap. SVV ja, ons eigen clubje uit de Gorzen. In een kolkende Kuip voor 67.000 toeschouwers speelden de Schiedammers tegen Heerenveen met de grote Abe Lenstra. SVV won deze wedstrijd met 3-1 en heel Schiedam vierde feest! De spelers werden bij thuiskomst feestelijk onthaald.

Aanvoerder Arij de Bruijn op de schouders van zijn ploeggenoten.
Aanvoerder Arij de Bruijn op de schouders van zijn ploeggenoten.

En wat krijg je als je het beste voetbalelftal van Nederland bent? Dat zie je op de panelen die in het Volkspark staan. Bekijk de foto’s van de kampioenswedstrijd, het kampioenselftal en het complex van SVV op de borden in het Volkspark.