In 1909 mocht landschapsarchitect J.K. Domenicus een vlakte met opgespoten grond aan de Nieuwe Maas inrichten. Hij legde hier een park aan, met kaarsrechte wandelpaden die in een stervorm samen kwamen. Populieren, wilgen en elzen werden er geplant en Domenicus noemde het park “Het Sterrebos”. Om vernieling van de vele planten en bomen te voorkomen mochten de Schiedammers er de eerste jaren slechts wandelen met een (gratis) wandelkaart. Ook werd direct een boswachter aangesteld, over hem lees je hier meer.

Familietuintjes in het Sterrebos, voor de Tweede Wereldoorlog.
Familietuintjes in het Sterrebos, voor de Tweede Wereldoorlog.

Door het park heen bevonden zich vele volks- en familietuintjes. De familietuinen in het Sterrebos mochten niet als moestuintje worden ingericht, maar waren desalniettemin bijzonder populair. Families konden zich inschrijven voor één van de tuintjes, die jaarlijks opnieuw werden verhuurd. Vanaf 1928 waren er ook schooltuintjes in het Sterrebos. Deze lagen, tot 1935, vlak bij de boswachterswoning.

Viering van een Oogstfeest in 1920.
Viering van een Oogstfeest in 1920.

In 1916 werd een deel van het Sterrebos verkocht aan Scheepsbouw Maatschappij Nieuwe Waterweg. Omdat het park inmiddels een geliefd recreatiegebied was geworden, werd het aangrenzende Volkspark ter compensatie aangelegd. Het moest echter wel duidelijk zijn dat deze twee parken niet bij elkaar hoorden, dus beide namen bleven bestaan. Wel waren de parken met elkaar verbonden. Mensen die uit het centrum kwamen, konden eenvoudig door het Volkspark heen lopen richting het Sterrebos, om vervolgens aan de Maaskant plaats te nemen in het zonnetje.

De schooltuinen worden officieel geopend op 18 april 1928.
De schooltuinen worden officieel geopend op 18 april 1928.

Net zoals nu was het Volkspark honderd jaar geleden ook al een levendige plek waar iedereen, van jong tot oud, zich kon vermaken. Er was dan ook veel te doen: er werden Oudhollandse spelen georganiseerd en de jeugd voetbalde met buitenlandse havenarbeiders die vanuit de haven naar het park toekwamen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben zowel Sterrebos als Volkspark veel moeten lijden: door gebrek aan brandstoffen kapten veel Schiedammers de bomen uit de parken. Na de oorlog zijn er gedeeltes van de parken opgeofferd voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van de Westfrankelandsedijk. Toen rond 1950 nóg een stuk van het Sterrebos werd verkocht aan scheepswerf Wilton-Fijenoord, bleef er van het oorspronkelijke park weinig meer over.
Landschapsarchitect Domenicus had hier bij het ontwerp al een uitspraak over gedaan: “Als eerlang het besluit valt, om de grond van het Sterrebos uit te geven voor de industrie, waarvoor het tenslotte is bestemd, dan is het te wensen, dat dan tevoren de beslissing is genomen om elders een nieuw recreatiegebied te doen maken, met een blijvende bestemming.” Dit werd dus het Volkspark, dat inderdaad een blijvende bestemming heeft gekregen en dit jaar dus alweer honderd jaar bestaat.

In 1974 was het officiële einde van het naamgebruik ‘Sterrebos’. Je mag dus sindsdien alleen nog maar spreken van het Volkspark. Toch is de oude naam ‘Sterrebos’ wel blijven hangen, want het grootste gedeelte van de parkbezoekers noemt het zo. Bezoekers die rond de jaren ’40 zijn geboren, noemen het onderling zelfs ‘de Polyantha’, verwijzend naar de bloemententoonstelling.